Als 40.000 extra mensen zich opgeven bij de Hartstichting als burgerhulpverlener, dan kunnen er twee- tot drieduizend mensen per jaar worden gered van een dodelijke hartstilstand.

Via een speciaal netwerk van burgers die kunnen reanimeren probeert de stichting het aantal doden door een hartstilstand drastisch naar beneden te brengen. Vooral in de grote steden is het aantal vrijwilligers nog veel te laag.

Hartstichting zoekt vrijwilligers!!

Heb je een reanimatiediploma, meld je dan nu aan bij de Hartstichting als vrijwillige hulpverlener. Als er dan iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt dan ontvang je een sms-je met daarin de plaats van het ongeval. Dat gaat automatisch als een 112-melding binnenkomt. Je bent niet verplicht om op een sms te reageren maar alle hulp is welkom, zo zegt de Hartstichting. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is 10 minuten, maar bij een hartstilstand is het belangrijk dat je binnen zes minuten iemant helpt, dan is de kans op overleven het grootst.

Het aantal burgerhulpverleners in Nederland groeit, maar is nog lang niet genoeg. De grootste dekkinggraad is in landelijke gebieden. De provincie Overijssel heeft de hoogste dekkingsgraad: 1,9% van de bevolking staat geregistreerd als burgerhulpverlener. De plaats Nutter (Overijssel) blijft de plaats waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen.

dekking vrijwilligers
*Aantal burgerhulpverleners per postcodegebied afgezet tegen aantal inwoners in deze postcodegebieden.

In de grote steden is de dekkingsgraad nog steeds relatief laag. Het aantal burgerhulpverleners in Den Haag nam sinds eind vorig jaar toe met 980 (dekkingsgraad 0,3%), in Rotterdam met 948 (0,2%) en Amsterdam met 739 (0,1%).Helaas zijn er in Nederland nog 120 dorpen en steden zonder burgerhulpverleners. Dat komt omdat het hulpverleners systeem nog niet bekend genoeg is. Helaas zijn er ook nog gemeente die niet meewerken en waar het automatische oproepsysteem voor het doorsturen van de meldingen vanuit de 112-meldkamer niet actief is.

Levens redden kun je leren!! Volg een Reanimatiecusus. Klik hier voor informatie > > > > >
Of mail naar: info@ambuklas.nl


Bron: RTL Nieuws. Lees hier het artikel van RTL Nieuws.
         Hartstichting. Meld je aan als burgerhulpverlener.