De laatste dagen hebben we in Nederland behoorlijk wat last gehad van onweer en ook vandaag trekt er weer zwaar onweer over ons land.

Helaas vallen er enkele doden per jaar door de bliksem. Het risico dat je getroffen wordt door de bliksem is relatief klein, maar als je getroffen wordt zijn de gevolgen ernstig en vaak ook fataal.

Bliksem is een gevaarlijk natuurverschijnsel. Het is een ontlading tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde, of tussen twee elektrisch geladen wolken. De bliksem heeft een hoge temperatuur, waardoor er drukgolven ontstaan. Deze drukgolven zorgen voor het geluid van de donder. Omdat licht sneller is dan geluid zie je eerst de lichtflits en pas daarna hoor je de donder.
In Nederland zijn er zo’n 100.000 blikseminslagen per jaar.

Wat te doen bij onweer:

! Zoek bescherming:

* liefst binnen met de ramen dicht. Kan ook in een afgesloten auto of metalen caravan.

* Ben je buiten en is er geen goede mogelijkheid om te schuilen.
   - Ga nooit onder een boom staan en ga niet bij een metalen hek staan.
   - Maak je zo klein mogelijk, door op je hurken te gaan zitten en hoofd naar je knieën.
   - Sla je armen om je knieën en zet ze niet op de grond.
   - Houd je voeten tegen elkaar, zodat de stroom niet door je lichaam gaat.

Tips voor in huis:

- Om schade te voorkomen bij een eventuele inslag (in de buurt) is verstandig om de stekkers van antenne-, pc-, radio-, tv- en telefoonaansluitingen er uit te halen.
  Ook bij een inslag in de buurt is er   risico, want blikseminslag zoekt een weg langs leidingen en dus apparatuur. Denk ook aan de stekker van uw waterbed en elektrische deken.
  Bij een bliksem inslag in de buurt ontstaat er overspanning op uw lichtnet waardoor de kans bestaat dat u in aanraking komt met een 'bliksemdeelstroom'.

- Het is beter om even te wachten met douchen of in bad gaan. Als er in u omgeving ergens de bliksem inslaat is er kans dat bliksemstroom via de waterleiding uw huis bereikt.
  Als u op dat moment onder de douche staat of in bad zit dan zou dat gevaarlijk kunnen zijn.

EHBO bij blikseminslag >>>> klik hier