Heerlijk vakantie!

Even lekker ontspannen en even lekker het “niets moet, alles mag” gevoel. Vaak gaat het er dan ook wat minder gestructureerd aan toe en zit een ongeluk in een klein hoekje. En dit terwijl op de camping juist de gevaren van gas- en elektra op de loer liggen. Overal op een camping in en rond de tenten en caravans zijn deze installaties te vinden en voor kinderen makkelijk bereikbaar. Niet echt een ideale omgeving voor kinderen.

Enkele tips:
- Leg kinderen goed en duidelijk uit dat ze van knopjes van kooktoestellen en elektrische apparaten af moeten blijven.
- Geen kinderen in de buurt, als u aan het koken bent.
- Geen balspellen in en rond de tent of vouwwagen als u aan het koken bent.
- Zorg voor goede en stabiele pannen op het vuur.
- Zorg voor een afscherming van het vuur/kooktoestel.
- Berg elektriciteitskabels zo veel mogelijk op. Leg ze zoveel mogelijk uit het zicht, zodat ze er niet mee gaan spelen.
- Houd kinderen uit de buurt van een stroompaal of aansluiting van de kabel op de caravan. Dat geldt ook voor de ruimte onder de caravan, want daar staat de kabelhaspel.
- Sla haringen ver genoeg de grond in. Als dat niet lukt dan is het beter om ze goed zichtbaar te maken, door ze een kleur te geven (deze zijn ook gekleurd te koop) of er iets opvallends omheen te leggen. Er zijn ook beschermdoppen te koop.
- Scheerlijnen zijn moeilijk zichtbaar, zeker tijdens een spelletje. Laat kinderen daarom niet rondom de tent spelletjes spelen. Daar is vast ergens een mooie speelplaats voor op de camping.
- Het spreekt misschien voor zich, maar met open water en wegen in de buurt, houd kinderen goed in de gaten!
- Als de kinderen spelen op speeltoestellen is het verstandig als er een volwassene bij aanwezig is.
- Gebruik bij het slapen van kinderen in een bovenbed, altijd een vangnet of iets dergelijks.

Hygiëne
 Helaas is het sanitair op campings soms minder schoon dan je thuis gewend bent. Ook al is het niet altijd zichtbaar. Ga daarom altijd mee met kleine kinderen, je kan dan ook gelijk er op toezien dat ze  hun handen wassen en dat ze het toilet zelf ook netjes achterlaten.

- Laat kinderen altijd schoenen/slippers dragen als ze naar het toilet gaan. Geen blote voeten!
- Warme landen en drinkwater, dat kan problemen geven. Wees voorzichtig en bij twijfel, gebruik water uit een fles.
- Een ijsje in een warm land is natuurlijk heerlijk op zijn tijd, maar bij onverpakt ijs is er kans op bacteriën. Koop dus niet zomaar ergens langs de weg bij een stalletje een schepijsje.
- Let op, zoetigheid trekt insecten aan.
- Het is aan te raden om spenen en flesje net iets vaker uit te koken, dan u thuis gewend bent.

Uitdroging:
 Als kinderen last hebben van diarree, dan lopen ze een verhoogde kans op uitdrogen. Vooral bij baby's moet je daar extra alert op zijn.
 Signalen van uitdroging zijn: Dorst, een droge tong, rimpelige huidplooien op de buik en ingevallen ogen. Ook kunnen kinderen slap en suffig worden.
 Heel belangrijk is dat je de kinderen voldoende laat drinken. In het begin kunt u uitdroging behandelen met ORS.

Kind kwijt tijdens het vakantie?
 Handig is om je kind tijdens de vakantie een S.O.S.-medaillon om te hangen. Hier in kunt u al uw contact gegevens schrijven.