Teken verwijderen!

Teken zijn met het blote oog bijna onzichtbaar en dat maakt het kleine spinachtige beestje nog gevaarlijker. Vaak ontdek je een teek pas nadat het zich in je huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed. Controleer jezelf daarom goed, nadat je in het bos, de duinen, tuin, heide of park bent geweest.

Een teek verwijderen zonder een speciale tekenverwijderaar (tekentang/tekenpincet) is onbegonnen werk. De teek klemt zich vast in de huid met kleine weerhaakjes. Hierdoor zit de teek letterlijk muurvast. 


Gebruik een tekentang en ga niet zelf in de weer met een pincet, je nagels of alcohol. Met je nagels kan je niet dicht genoeg bij het kopje komen. Daarnaast infecteer je waarschijnlijk het wondje met viezigheid. In het ergste geval blijft het hoofdje zitten en is de kans op ontsteking van de wond nog groter.

Een tekentang is klein en makkelijk mee te nemen. Tijdens het tekenseizoen is het aan te raden om de tekentang overal bij de hand te hebben. Leg er dus 1 in het dashboard kastje van de auto, je fietstas, het tuinhuisje etc. Zodra je in de buurt van gras en struikgewas bent geweest loop je al het risico van een teek op je lichaam.
 tekentang

teek-150x150
Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb?

* Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
* Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
* -Druk de pincet open en plaats de bek van het pincet over de teek, zo dicht mogelijk op de huid.
   -Laat de knop los
   -Draai de pincet een kwartslag naar links en trek in de draaiende beweging de teek er uit.
    (Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter).
* Ontsmet hierna het beetwondje.
* Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent.
* Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

* Ga naar de huisarts of huisartsenpost:
 - Als het verwijderen van de teek niet lukt.
 - Als er in de weken na de beet een rode kring om de tekenbeet ontstaat.
 - Als na de tekenbeet sprake is van ongewone vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust of pijn aan gewrichten.

Klik hier voor tekentang/tekenpincet >>>


Bron:
www.stopdeteek.nl
www.tekenradar.nl
www.rivm.nl