Brand in huis! Niemand hoopt dat ooit mee te maken, maar we moeten er wel over nadenken. Een kleine brand in huis kan soms heel makkelijk ontstaan. Een omvallende kaars, vlam in de pan, kortsluiting, telefoonoplader of wat dacht u van een oververhitte wasdroger of laptop. Dit zijn zomaar wat zaken die voor een heleboel ellende kunnen zorgen. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt treffen om brand in huis te voorkomen. Maar wat nu als het onverhoopt toch mis gaat en er een kleine brand ontstaat?

Er zijn tegenwoordig tal van middelen te koop om een beginnende brand te bestrijden. Zoals een blusdeken, sproeischuimblusser of brandblusser, maar welke middelen kunt u waarvoor gebruiken?

Voor een brandblusser in huis is het belangrijk dat je kiest voor de juiste blusser. De ene brandblusser is geschikt voor een brand in de frituurpan, de andere is meer geschikt voor een brandend persoon.

Alle branden worden ingedeeld in brandklassen, van A tot F.

Klasse A: Vaste stof branden.
 Branden waarbij de brandbare stof een vaste vorm heeft. Zoals bijvoorbeeld: hout, papier en kolen.
 Een brand van brandklasse A blus je het makkelijkst met een waterblusser, schuimblusser of een sproeischuimblusser.

Klasse B: Vloeistofbranden.
 Branden waarbij de brandbare stof een vloeibare vorm heeft of dit tijdens de brand aanneemt. Zoals bijvoorbeeld: olie, alcohol en benzine.
 Een brand van brandklasse B blus je het beste met een sproeischuimblusser, een CO2-blusser of een poederblusser.

Klasse C: Gasbranden.
 Branden waarbij de brandbare stof gas is. Zoals bijvoorbeeld: aardgas, propaan en butaan.
 Een brand van brandklasse C blus je het makkelijkst met een poederblusser.

Klasse D: Metaalbranden.
 Branden waarbij de brandbare stof van metaal is. Zoals bijvoorbeeld: magnesium, lithium, kalium en natrium.
 Een brand van klasse D blus je het makkelijkst met een D-poederblusser.

Klasse F: Brandbare vetten, olie of bitumen.
 Branden van vetten van meer dan 5 kg. Meestal komen deze voor in horeca gelegenheden. Maar frituurvet en olie vallen ook in de Klasse F en kunnen dus ook thuis voorkomen.
 Een brand van klasse F blus je het makkelijkste met een sproeischuimblusser of een vetblusser.

Welke blusser is nu het beste voor in huis?

Natuurlijk kan je met een brandblusser in huis kleine branden blussen, maar natuurlijk is het altijd verstandig om de brandweer direct te bellen (1-1-2). Bij het blussen van een kleine brand voorkom je dat er een grote brand ontstaat.

Bij een grote brand bel je altijd direct de brandweer! (1-1-2)

Er zijn grofweg drie verschillende brandblussers voor thuis:

 Ø Poederblussers
 Ø Schuimblussers
 Ø Koolzuursneeuwblussers (CO2-blussers).

POEDERBLUSSERS
 Een poederblusser heeft een hoge bluscapaciteit en kan branden blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Je kan een poederblusser dus inzetten voor branden in brandklasse A, B en C.
 Het voordeel aan een poederblusser is dat je ermee kunt blussen als een apparaat in het stopcontact zit. Een belangrijk nadeel van poederblussers is dat het heel veel schade achterlaat. De poeder die  uit de blusser komt, blijft op je apparaten liggen waardoor de apparaten het in bijna alle gevallen niet meer doet.

SCHUIMBLUSSERS
 Een schuimblusser of sproeischuimblussers kan je inzetten om bijna iedere brand in huis te blussen. Het mengsel van waterschuim zorgt voor een nevel van kleine druppels, die elektriciteit niet geleidt.  Het is dus een ideale brandblusser voor in huis thuis om apparatuur die onder spanning staat mee te blussen. Het voordeel van een schuimblussers is dat het niet zo’n troep achterlaat als een  poederblusser en het apparaat niet direct kapot gaat van het waterschuim-mengsel.

CO2-BLUSSERS
 Een koolzuursneeuwblussers of CO2-blussers kan je het beste inzetten voor vloeistofbranden. (klasse B). CO2-blussers herken je aan de bluskoker . Uit een CO2-blusser komt ijskoude CO2, deze  expandeert, hierdoor wordt de zuurstof weggehaald waardoor de brand dooft. Het voordeel is dat een CO2-blussers het minste troep achterlaat. Een CO2-blussers is niet geschikt om personen te  blussen. Dat komt omdat het de zuurstof wegneemt, en zonder zuurstof kan een mens niet overleven. De temperatuur is zo laag dat er brandwonden zouden kunnen ontstaan op de huid. Pak daarom  ook de Co2 blusser altijd aan het handvat vast (deze kan een temperatuur hebben van - 80°C).

Ons advies voor in huis.
 Naast een blusdeken raden wij zeker aan om een brandblusser in huis te hebben en deze op een goede plaats op te hangen, zodat hij altijd bereikbaar is. Een schuimblusser is hiervoor het meest  geschikt omdat hij in de meeste gevallen te gebruiken is en de minste schade achter laat.

 Als er een persoon in brand staat gebruik je een blusdeken. Leg het slachtoffer neer en bedek deze vanaf de kin tot de voeten met de blusdeken ( van boven naar beneden). Wrijf over de deken van  boven naar beneden en koel het slachtoffer met hand warm water zodra de vlammen zijn gedoofd.

Klik hier voor een overzicht van brandveiligheids artikelen.