De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt is uw reukorgaan uitgeschakeld en ruikt u dus niets. U zal dus niet wakker van de rooklucht. Ruim 75 % van alle branden ontstaan ’s nachts. Omdat rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn dus echt van levensbelang.

Hoe werkt een rookmelder?

De optische rookmelder heeft een lichtgevoelige cel, die verdikking van de lucht waarneemt. Zodra de melder dus verdikking van de lucht waarneemt word dit gezien als rook en gaat het alarm af. Rook stijgt op en verzamelt zich bovenin een ruimte. De ideale plek om een rookmelder te plaatsen is dus het plafond. Omdat er bij het douchen, koken en het starten van de auto ook een dikkere lucht vrij komt, adviseren we om in de badkamer, keuken en garage een hittemelder te hangen. Dit voorkomt vals alarm. Een hittemelder reageert als de temperatuur boven de 58 graden stijgt.

Wij raden combimelder af. Een combimelder is een melder waar een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1 apparaat zijn samengevoegd. Wij raden dit soort melders af omdat de plaats waar een rookmelder gemonteerd moet worden heel anders is dan de plaats waar een koolmonoxidemelder moet hangen. Wij adviseren dus om aparte rookmelders en koolmonoxidemelders te plaatsen en te bevestigen op plaatsen die aangegeven worden in de voorschriften.

Maakt u gebruik van meerdere rookmelders dan adviseren wij om deze te koppelen. Als er dan één melder af gaat, dan gaan de andere ook af.
brand rookmelders

Waar hang ik een rookmelder?


Wij adviseren om rookmelders te hangen in alle ruimtes waar u door zou moeten als u uw huis moet ontvluchten. Dit om altijd een vrije vluchtroute te hebben. Denk hierbij aan de gang, overloop, hal of trap van elke verdieping. Voor de optimale veiligheid adviseren wij in iedere slaapkamer en kinderkamer een rookmelder te plaatsen.

- Plaats rookmelders altijd op het plafond, het liefst in het midden.

- Plaats in ieder geval op elke verdieping een rookmelder.

- Plaats altijd minimaal 50 cm. vanuit de zijmuur of hoek . Dit omdat er in hoeken altijd z.g.n. “dode lucht plekken” zitten.

- Bij een schuin dak, zoals bv. een zolder plaats u de rookmelder 30 cm. onder de nok.

!! Niet: Plaats uw rookmelder niet bij een ventilator of ventilatieopening of boven een kachel of verwarming . U heeft dan veel kans op vals alarm. Of uw rookmelder gaat kapot doordat er teveel stof in komt.

Tip!

- Test uw rookmelder regelmatig.

- Houd u rookmelder stofvrij.

- Een gewone batterij gaat gemiddeld 1 jaar mee. Vervang de batterij op tijd want als de batterij bijna leeg is dan hoort u regelmatig een pieptoon.

- Tegenwoordig bestaan er ook rookmelders met Lithium batterij. Deze batterij gaat zo’n 10 jaar mee.

- Vervang uw rookmelder op tijd. Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo’n 10 jaar mee.


Kies voor een kwaliteit rookmelder of hittemelder! Klik hier voor ons assortiment.